Jump to Navigation

Właściwości miodu.

Miody i właściwości - Już w starożytnym Egipcie było wiadomo, że miód ma dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. Dziś wiemy na ten temat znacznie więcej, to znaczy jesteśmy w stanie dokładniej powiedzieć, na czym polega dobroczynne działanie miodu. Zależy ono przede wszystkim od rodzaju miodu.Rodzaje miodu i właściwości lecznicze - Postaramy się w tym artykule po krótce opowiedzieć Państwu, jakie właściwości lecznicze mają poszczególne rodzaje miodu. Miód gryczany pozyskiwany jest z nektaru kwiatów o biało różowej barwie, kwiatów gryki. Nie można go w zasadzie pomylić z żadnym innym rodzajem miodu, ponieważ ma on charakterystyczną ciemną barwę przypominającą bursztyn i jest płynny. Miód gryczany na serce - Miód gryczany zawiera substancje, które oczyszczają i wzmacniają nasze naczynia krwionośne. Ta substancja to rutyna. Polecany jest zwłaszcza ludziom w podeszłym wieku, którzy narażeni są w szczególności na choroby układu krwionośnego, na przykład na miażdżycę.

Rutyna

Rutyna przyspiesza również gojenie się ran, zarówno tych na zewnątrz jak i wewnątrz organizmu. Miód spadziowy na wzmocnienie? Miód spadziowy, stąd nazwa, powstaje ze spadzi, która występuje na drzewach i krzewach, na przykład na jodłach, sosnach, świerkach, klonach, lipach, dębach czy brzozach. Ma on kolor zielonkawy i nieco korzenny smak. Nie jest jednak bardzo słodki w porównaniu z innymi rodzajami miodów. Z miodu spadziowego produkuje się na przykład syropy, które mają działanie wykrztuśne. Miód spadziowy ma właściwości przeciwzapalne oraz właściwości antybakteryjne. Miód lipowy na przeziębienie? Miód lipowy, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwany jest z kwiatów lipy. Jest jasnożółty, ma nieco ostry smak, dla osoby która zna smak lipy, jest on wyczuwalny. Szczególnie ceniony jest w przypadku leczenia grypy i przeziębienia, ponieważ ma on działanie przeciwgorączkowe.Dodatkowo działa nieco jak antybiotyk, wspomaga również walkę z kaszlem. Pomaga nam w zasypianiu oraz łagodzi stres.

Dodatkowo równoważy ciśnienie w naszym organizmie. Miód wrzosowy na nerki? Miód wrzosowy jest nieco ciemniejszy od lipowego i ma gorzki smak. Wykorzystuje się go głównie w przypadku schorzeń związanych z naszym układem moczowym, na przykład podczas leczenia kamicy nerkowej. Wspomaga nasz organizm również w walce z biegunką.

Komentarze

Dodaj komentarz

Filtered HTML

  • Links to specified hosts will have a rel="nofollow" added to them.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <h2> <h3> <h4> <br> <p>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Plain text

  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Links to specified hosts will have a rel="nofollow" added to them.
  • Replaces [VIDEO::http://www.youtube.com/watch?v=someVideoID::aVideoStyle] tags with embedded videos.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.


by Dr. Radut